ALWAYS LOVED, NEVER FORGOTTEN

Verwerkingsritueel na verlies

CARE PARTNER

Miek | De Tussentijd

Je bent iets verloren. Het Oude is niet meer en de kust van Het Nieuwe is nog niet in zicht. Wat nou als je die onbestemde tijd, daar tussenin, bewust zou doorbrengen? Wanneer je een kindje verliest, op wat voor manier dan ook, rouw je op zoveel verschillende manieren. Om het zieltje dat je moest loslaten, maar ook om de toekomstbeelden die je voor ogen had, het verloren idee van ouderschap dat in het verschiet lag, wellicht de veranderingen die dit verlies heeft meegebracht in je liefdesrelatie, het verlies van de ‘oude jij’ – die dit diepe verlies wellicht nog niet eerder kent. Van het verlies van vreugde voelen, wanneer je hoort over andere zwangerschappen. Die rouw is net zo divers als dat er mensen zijn. Om je te helpen bij jouw persoonlijke verwerkingsreis, heb ik een verwerkingsritueel ontwikkeld. Deze kun je hieronder bekijken.

Verwerkingsritueel; ‘Een brief voor beide’

Deze opdracht (Tijd: 1 à 1,5uur) draait om het schrijven van een brief. “Draait om”, aangezien er nog veel randvoorwaarden zijn die het schrijven van deze brief tot een waar proces maken. Je schrijft de brief aan jouw kindje, maar als het ware ook aan jezelf.

Wat heb je nodig?

 

  1. Voorbereiding:

Het is belangrijk dat je voor deze oefening bij je gevoel kunt én dus ook in je lijf aanwezig bent. Wanneer je rouwt is dat niet altijd een fijn idee (soms willen we vooral weg van voelen), maar ik nodig je uit om te doen wat jij nodig hebt om je lijf te voelen en uit je hoofd te gaan. Een wandeling buiten, in stilte en zonder telefoon. Mooie muziek. Een meditatie. Een warme douche. Een fijne maaltijd. Alles is goed, zolang het voor jou maar klopt. 

  1. De brief:

De brief is in vrije vorm. De vragen die ik hieronder weergeef zijn slechts suggesties van de onderwerpen die je de revue zou kunnen laten passeren. Belangrijk is wel dat je de brief richt aan het Zieltje (met welke naam of niet-naam daar voor jou bij hoort) en probeert oordeel-loos te schrijven. Je mag in deze brief dus heel eerlijk zijn. Sommige vragen hieronder zullen resoneren en andere niet. Doe deze opdracht precies zoals hij voor jou goed voelt!  

  1. Het eindritueel:

Je hoeft deze brief aan niemand te laten lezen. Dat mag natuurlijk wel. Denk wellicht aan je partner of een goede vriend(in). Het kan een opening zijn tot een mooi gesprek. Je kunt de brief dichtvouwen in een bepaalde vorm die voor jou betekenis heeft en in een herinneringendoos of bij een altaartje zetten, mocht je dat hebben. Je kunt er ook voor kiezen om de brief te laten oplossen, wetende dat de woorden in je lijf en hart verankerd zitten. Je kunt de brief verbranden of laten oplossen in water (gaat makkelijkst als je wateroplosbaar papier hebt gekocht). Sluit het proces af door een moment in rust door te brengen. Denk hier aan een meditatie, wandeling, douche of gewoon een paar minuten ademhalen met je hand op je hart en/of buik. Je kunt ook kiezen om te luisteren naar dit prachtige nummer over liefde en vergeving.

 

Persoonlijke begeleiding | De Tussentijd

Alle vormen van rouw in jou verdienen begeleiding. Iemand die met je meekijkt, naar je luistert en ruimte creëert waarin jij je kunt laten zien en waar naar boven kan komen wat zich aandient. Een bewust proces in een vaak onbestemde Tussentijd. Maar juist door dit grote onbestemde is de grond vaak onverwacht vruchtbaar. Je leert jezelf kennen zoals je nog nooit hebt gedaan. Je leert in het Ongewis zijn, het Midden, het Niet Weten en het soms niet eens meer willen zijn.

De Tussentijd is een nieuwe vorm van begeleiding bij verlies. In een traject bij De Tussentijd is er volle aandacht voor jou en jouw op elke moment veranderende rouw. Soms doen we hoofd (psycho-educatie over rouw en verlies), soms doen we lijf (lichaamswerk en lijf-methodieken), vaak doen we hart (voelen wat er te voelen valt in een veilige ruimte). Soms verdriet, soms opgelucht, soms boos. Soms volle kracht vooruit en soms helemaal niets. Er is ruimte voor dat wat niet meer is - in al haar vormen - en soms kijken we al voorzichtig in de verte naar het nieuwe.

En lukt dit allemaal nog niet? Dan doen we niets. Dan kom je gewoonweg uitrusten.


Boek een gratis intake