ALWAYS LOVED, NEVER FORGOTTEN

Ons Verhaal

Over ons

Bij Memorē willen wij ouders die hun kindje tijdens de zwangerschap hebben verloren een klein beetje licht geven. Als hart onder de riem, als hoop, als een liefdevol eerbetoon. Elk item in onze collectie helpt jou met jouw persoonlijke verwerkingsreis. Want elke ziel verdient het om nooit vergeten te worden.

Pregnancy loss

We laten ons licht schijnen op het verlies na een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, abortus, doodgeboorte of premature geboorte. Een verlies van een baby is immens en hoef je niet in je eentje te dragen. Toch is er nog enorm veel stil verdriet.

    Dat terwijl in Nederland:
  • 1 op 10 zwangerschappen in een miskraam eindigt;
  • ongeveer 5 op 1000 kinderen doodgeboren wordt;
  • 1,5 à 2% van alle zwangerschappen buitenbaarmoederlijk zijn;
  • jaarlijks ongeveer 30.000 abortussen uitgevoerd worden.

“Het maakt niet uit wanneer of hoe jullie dit kindje zijn verloren. Er was 100% een zwangerschap en daardoor voel je 100% van de rouw die gepaard gaat met dit immense verlies.”

Hoe het allemaal begon ...

In 2020 werd ik deel van een groep waar niemand deel van uit wil maken..

Na drie jaar hopen en proberen zwanger te worden, sloeg mijn hart een slag over zodra ik de eerste positieve zwangerschapstest zag. Ik kon het niet geloven! Na 9 positieve testen begon het eindelijk door te dringen dat ons geduld beloond werd met het geschenk van het leven. We beleefden 11 weken van pure vreugde, voordat we onze eerste echo kregen. Zo enthousiast als we waren, hadden we geen moment stilgestaan bij het feit dat er iets mis zou kunnen zijn. Van grote euforie naar een stilte die nog nooit zo luid was geweest. En dat in een paar seconden tijd...

De afwezigheid van een hartslag deed mij stilstaan. Langzaam drong het tot mij door dat dit verhaal geen happy end zou krijgen. Na een week kwam de miskraam op natuurlijke wijze op gang. Nooit eerder heb ik mij zowel mentaal als fysiek zo leeg gevoeld.

Dit verlies heeft ons een beetje overrompeld, omdat we niet veel mensen kenden die hetzelfde hadden meegemaakt. Althans, nu blijkt dat velen dit verlies ook ervaren hebben, maar er niet over praten. Niet over willen praten, niet over kunnen praten. Hierdoor wist ik ook niet goed bij wie ik terecht kon met mijn vragen, gevoelens en gedachten. Juist terwijl ik op dat moment meer dan ooit behoefte had aan een luisterend oor.

Het ontstaan van Memorē

Tijdens mijn eigen rouwproces was ik op zoek naar een fysiek aandenken om onze baby te kunnen eren: een subtiele ketting zodat ik dit zieltje voor altijd dicht bij mij zou kunnen dragen. Helaas kon ik online en offline niet vinden waarnaar ik op zoek was en dus besloot ik zelf iets te ontwerpen.

Omdat ik erg open ben over ons verlies, kwam ik in mijn omgeving er steeds vaker achter dat er enorm veel mensen zijn die hetzelfde verlies hebben ervaren. Zo krijgt 1 op 10 vrouwen in Nederland een miskraam. Dat terwijl er eigenlijk behoorlijk veel praktische handvatten ontbreken om je in het rouwproces te helpen.

Zo is Memorē ontstaan; een collectie van items speciaal ontwikkeld om een beetje licht te geven in een periode waarin alles om je heen donker lijkt.

Een verlies is een verlies

De belangrijkste boodschap die ik met Memorē wil uitdragen is ervoor te zorgen - bewustzijn te creëren - dat het normaal is om te rouwen. Dat het normaal is intens veel verdriet te hebben om een kleine ziel die je nog nooit hebt ontmoet.

Ik wil je op het hart drukken dat je je niet hoeft te schamen, schuldig hoeft te voelen en/of spijt te hebben. Verlies ervaren is niet raar. Er niet mee omgaan, is dat wel.

Lieve jij, weet dat je niet alleen bent. Wij geven om alle herinneringen. Dus reik uit met die van jou als je er klaar voor bent om ze te delen.

Liefs,
Amber | oprichtster Memorē